Te weinig nieuwe huizen door gebrek aan bouwvakkers, trage gemeenten

De groei van het aantal nieuwbouwwoningen zet volgend jaar niet door, maar blijft steken op 66.000. Bouwers kunnen niet genoeg personeel vinden, kampen met een tekort aan materiaal en hebben last van gemeenten die traag zijn met het verlenen van vergunningen.

Dat staat in een rapport van de ING over de bouwproductie. Dat de productie van nieuwe woningen stagneert, is ongelukkig. Het woningtekort wordt steeds nijpender. Er staan steeds minder woningen te koop en ook op de huurmarkt is het vechten om een eigen stek. Aan de andere kant is de vraag naar woningen juist erg groot.

ING geeft drie redenen voor die stagnatie. De eerste ligt bij gemeenten. Doordat onderbezetting bij deze lokale overheden, loopt de afgifte van vergunningen spaak, aldus de bank. En soms is er sprake van een tekort aan bouwgrond.

Leveranciers konden vraag niet aan

In de eerste helft van 2018 groeide het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen niet meer, waardoor de groei van de bouwproductie onder druk komt te staan.

De afgelopen jaren kende de nieuwbouw een forse groei. En daar ligt reden nummer twee:levertijden van bouwmaterialen lopen op doordat toeleveranciers niet snel genoeg hun productiecapaciteit kunnen opvoeren.

Afgelopen augustus gaf 19 procent van de bouwbedrijven aan dat materialen niet op tijd werden ontvangen.

bron: rtlz

Beeld © ANP